Muutamia nostoja toimistani päättyvältä kaudelta:
RINTASYÖPÄSEULONNAT:
Esitykseni hyväksyttiin aluehallituksessa ja vuonna 2025 naiset pääsevät rintasyövän seulontoihin joka Lapin kunnassa! Palvelua ei toteuteta enää osittain keskitetysti, kuten vuonna 2024.
Lapin kansa 17.12.2024
Selaa sivua alaspäin, niin löydät aluevaaliteemoja ja -ajatuksiani.
Aluevaltuusto 28.11.2024
Tänään aluevaltuusto päätti palveluverkosta Laphan alueella. Käytin puheenvuoron ikäihmisten ympärivuorokautiseen palveluasumiseen liittyen.
Vuodeosastojen potilaista noin 25-30 % ei ole sairaalahoidon tarpeessa vaan odottaa pääsyä ikääntyneiden palveluihin. Tämä ei ole hyvä, koska tarpeeton sairaalahoito heikentää toimintakykyä, mikä ei ole asiakkaan etu. Lisäksi vuodeosastohoito on selvästi kalliimpaa kuin ympärivuorokautinen asumispalvelu, mikä taas ei ole hyvinvointialueen etu.
Meillä on otettu tavoitteeksi ympärivuorokautisen palveluasumisen peittävyyden suhteen 7,21 % yli 75-vuotiaista. Tämä laskennallinen tavoite ei kuitenkaan kerro realistisesta palvelun tarpeesta, joka voi vaihdella eri kuntien alueilla. Tulevaisuudessa yli 75-vuotiaiden palveluntarve tulee lisääntymään. Suunnitelmassa on hyvä kirjaus, että ikääntyneiden asumispalvelut järjestetään pääsääntöisesti kotipaikkakunnalla lähipalveluna. Siksi olen pyytänyt sosiaalijohtajalta tiedot ympärivuorokautisen palveluasumisen jonotilanteesta kunnittain. Suurimmassa osassa kuntia jonotilanne on kohtuullinen eikä isoja muutoksia asumispaikkoihin ole tulossa. Se on hyvä asia. Osassa kunnista on kuitenkin isostikin jonoa ja silti paikkoja ollaan vähentämässä jopa useita kymmeniä.
Esimerkiksi Sodankylässä ollaan tosiaan vähentämässä 36 ympärivuorokautisen asumispaikkaa ja 11 yhteisöllisen asumisen paikkaa. Miten lie käy jonotilanteen vähennysten jälkeen, kun nytkin jonossa on muutamia koko ajan. Rovaniemellä ollaan vähentämässä 45 ympärivuorokautisen asumisen paikkaa. Jonossa on ollut sekä syys- että lokakuussa 31 asiakasta. Lisäksi Rovaniemellä on jonoja myös kotihoitoon, mikä tekee tästä paikkavähennyksestä vielä huolestuttavamman. Sekä Kemissä että Torniossa jonossa on koko ajan parikymmentä asiakasta ja kummassakin ollaan vähentämässä ympärivuorokautista asumista isolla kädellä eli Torniossa 40 paikkaa ja Kemissä minun laskelmien mukaan 83 paikkaa.
Yli lakisääteisen 3 kk jonossa on ollut 35 asiakasta. Kaikki eivät toki välttämättä ota heti paikkaa vastaan, joten täysin tämä ei välttämättä johdu vain Laphan toiminnasta, mutta silti luku on suuri.
Meidän on pidettävä näitä paikkavähennyksiä tehdessä jonot sellaisina, että odottajat eivät makaa vuodeosastoilla tai turvattomana kotona. Se ei ole kenenkään etu.
Tämän pitkän perustelun päätteeksi esitin, että päätösesitykseen lisätään kohta 4, joka kuuluu seuraavasti:
Ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkojen vähennykset tehdään huomioiden jonotilanne kussakin kunnassa. Paikkoja vähennetään vasta siinä tilanteessa, kun
- jonotilanne on kohtuullinen eikä paikkojen vähentäminen tee tilanteesta kohtuutonta,
- paikkoja myönnettäessä pysytään paikkavähennyksestä huolimatta lakisääteisessä kolmen kuukauden toimeenpanoajassa, ja
- paikkavähennys ei tuota kuormitusta vuodeosastolle.
Lisäksi huomioidaan mahdolliset jonot kotihoitoon, mikä osaltaan voi vaikuttaa palveluasumisen tarpeeseen.