Haluan olla viemässä lappilaisten ääntä päätöksentekoon. Erityisinä vaaliteemoina minulla on koulutus, reilu työelämä, pien- ja yksinyrittäjyys sekä mielenterveyspalvelut. Kannatan myös perustuloa. Näistä lyhyesti alla:
Koulutus
Koulutusasiat ovat lähellä sydäntäni, koska olen alkuperäiseltä koulutukseltani luokanopettaja ja toimin nyt rehtorin virassa. Aiempien hallitusten tekemät leikkaukset koulutukseen ovat näkyneet jo useamman vuoden. Ryhmäkoot kaikilla asteilla ovat kasvaneet. Kannatan ehdottomasti ryhmäkokojen maksimirajoja kirjattavaksi lakiin erityisesti perusopetuksessa, mutta mielellään myös toisella asteella. Tällöin opettajilla on mahdollisuus aidosti kohdata oppilaat yksilöinä, kun ryhmä ei ole liian suuri. Lisäksi oppimisen tukea perusopetuksessa tulee uudistaa. Tuessa on kyse pitkälti erityisopetuksesta ja sen määristä eri tuen tasoilla. Siihen liittyvä lainsäädäntö on epäselvä ja osa kunnista käyttää sitä säästökeinona. Tällöin oppilaiden oikeudet tukeen eivät toteudu, ja kaikki väsyvät; oppilaat, huoltajat ja koulun henkilökunta.
Lähiaikoina on myös ilmennyt, että aiempien hallitusten tekemät säästöt ammatillisesta opetuksesta näyttäytyvät nyt siten, että valmistuvat opiskelijat eivät pääse kaikilla aloilla töihin, koska heillä ei ole tarvittavia taitoja. Koska opettajia on ollut vähän, opetuksen laatu on heikentynyt eikä ole enää ns. tasalaatuista. Opiskelijat ovat joutuneet olemaan paljon enemmän yrityksissä työharjoitteluissa, mikä on aiheuttanut sen, että toiset ovat saaneet siellä todella hyvää ohjausta ja opetusta, kun taas toiset eivät ole päässeet juurikaan tekemään edes niitä varsinaisia töitä. Tällöin valmistuvat opiskelijat omaavat hyvin erilaiset taidot. Tähän tarvitaan muutos. Ammatillisen koulutuksen rahoituksen kokonaistasoa on nostettava pysyvästi ja ammatillisissa oppilaitoksissa on tarjottava riittävästi opetusta ja ohjausta.
Osaavaa työvoimaa tarvitaan monelle alalle, mutta erityisesti hoito- ja hoiva-alalle. Jo nyt on todettu, että ikäluokkien pienentyessä on tarpeen pohtia, mistä työvoima jatkossa saadaan. Lisäksi erityisesti laajassa Lapin maassa, kun välimatkat on pitkät, pitäisi pyrkiä turvaamaan 2.asteen koulutuksen verkosto. Sekä vastauksena tähän että työvoimapulaan hoitoalalla yhtenä isona mahdollisuutena on kansainvälisten opiskelijoiden määrän lisääminen 2.asteella. Käytäntöjä tähän tulee kehittää toimiviksi. Lisäksi on syytä tehostaa muunto– ja täydennyskoulutuksen sekä uraohjauksen palveluita aikuisille, ja nostaa aikuisten osaamistasoa.
Myös korkeakoulutuksen opiskelijoiden toimeentulo huolettaa minua suuresti. Opintorahaan tarvitaan 100 euron korotus, jotta lainapainotteisuutta saadaan vähennettyä. On täysin käsittämätöntä, että Suomen valtio vaatii opiskelijoita ottamaan lainaa elääkseen opiskelujen aikana. Missään nimessä asumistukea ei saa muuttaa opintorahan asumislisäksi, koska se taas heikentäisi opiskelijoiden toimeentuloa entisestään.
Mielenterveyspalvelut
Mielenterveyspalvelut ovat valtakunnallisesti vajaamitoitettuja. Yhteiskunta on muuttunut, mikä näkyy monin tavoin ihmisten jaksamisessa, ja yhä useampi lapsi ja nuori kärsii mielenterveyden ongelmista. Tämän olen nähnyt niin työssäni kuin henkilökohtaisessa elämässäni. Mielenterveyden hoito on usein hyvin yksilökeskeistä, kun mielestäni hoidossa pitäisi huomioida aina koko perhe ja lähipiiri. Toimintatapoja kehittämällä tulisi saada purettua tällä hetkellä ympäri Suomea olevia psykiatrisen hoidon jonoja. Oppilas- ja opiskelijahuoltoa on vahvistettava laajasti mielenterveyspalveluiden osalta. Lisäksi psykoterapeuttikoulutus pitäisi ehdottomasti säätää maksuttomaksi, jotta siihen olisi mahdollista hakeutua laajemmin kaikki kiinnostuneet. Tällä saataisiin vastattua lisääntyvään psykoterapian tarpeeseen. Mielenterveyspalveluiden painopistettä pitäisi alkaa siirtää ennaltaehkäisevän puolelle, mutta se ei onnistu hetkessä eikä ilman resursseja.
Päihdepalveluita on kehitettävä ja niitä on sovitettava paremmin yhteistyöhön mielenterveyspalveluiden kanssa, koska usein päihde- ja mielenterveysongelmat kulkevat käsi kädessä. Erityistä huomiota palveluissa on kiinnitettävä nivelvaiheisiin, esim. täysi-ikäistymiseen, jolloin nuori siirtyy nuorisopsykiatrian palveluiden piiristä aikuisten puolelle. Tipahdusta ei saa tässä nivelvaiheessa tapahtua, vaan hoitopolku pitäisi jatkua aina keskeytyksettä.
Katso myös Vasemmistoliiton tuore mielenterveyspoliittinen ohjelma!
Tasa-arvoinen ja reilu työelämä
Lakko-oikeudesta on pidettävä kiinni ja työntekijöillä tulee olla oikeus järjestäytyä sekä valita oma edustajansa. Myös luottamusmiesten asemaa on vahvistettava. Vuosilomalakia on uudistettava niin, että myös lyhyissä työsuhteissa työntekijä ansaitsee lomaa 2,5 päivää kuukaudessa. Pätkätyöntekijälle on säädettävä subjektiivinen oikeus vuosilomaan. Perusteettomien palkkaerojen ja palkkasyrjinnän poistamiseksi on lisättävä palkka-avoimuutta. Syrjintä työpaikoilla on kiellettyä, mutta sitä tapahtuu edelleen jatkuvasti. Siihen on puututtava poikkeuksetta kaikilla työpaikoilla. Ansiosidonnaisen kestoa ei tule leikata tai lyhentää. Tutkimustenkaan mukaan nopeampi työllistyminen ansiosidonnaista lyhentämällä ei usein edistä pidempiä ja laadukkaampia työsuhteita, vaan jopa päinvastoin. Työssäoloehto sen sijaan kaipaa lyhentämistä, sillä osa- ja pätkätyötä tekevillä on vaikeuksia täyttää nykyinen työssäoloehto.
Ihmisten elämäntilanteiden nykyistä parempi huomioiminen työaikaratkaisuissa, esim. osa-aikatyönä, parantaisi elämänlaatua ja lisäisi työn vetovoimaisuutta. Usein myös työn tuottavuus paranisi, jos saisi omasta toiveestaan osa-aikaisen työajan.
Pienyrittäjyys
Pienyrittäjän arki on minulle tuttua puolisoni toiminimellä tekemän yritystoiminnan kautta kaikkine haasteineen ja iloineen. Haluan pitää pienyrittäjien asioita esillä ja parantaa heidän toimintaedellytyksiään, koska ilman heitä ei Lappi pysy elinvoimaisena. Yhä useampi Lapissa työllistää itsensä yrittäjänä. Vasemmiston ajama perustulo pitäisi saada myös yksinyrittäjien tueksi, jotta esimerkiksi yrittäjyyden alkutaipaleella toimeentulo olisi taattu ja näin uskaltaisi paremmin aloittaa yritystoiminnan, eikä heikompien kuukausien aikana tarvitsisi heti miettiä yritystoiminnan lopettamista, kun perustoimeentulo olisi turvattu perustulon kautta. On erittäin tärkeää tukea yrittäjien toimintaa myös laadukkaan koulutuksen kautta, jotta tekijöitä yrityksiin riittää jatkossakin.
Perustulokokeilu ratkaisuna moneen?
Kannatan myös perustuloa valtavan tukiviidakon selkiyttämiseksi. Vasemmiston ajama perustulo saataisiin aikaan yhdistämällä työmarkkinatuki, peruspäiväraha, vanhuuseläkeikää edeltävä kansaneläke, perustason sairaus- sekä vanhempainpäivärahat, kotihoidontuki, opintoraha sekä yrittäjien starttiraha yhdeksi perusturvaetuudeksi, joka sidotaan elinkustannusindeksiin. Nykyinen sosiaaliturva on byrokraattinen ja raskas hakijalle, minkä olen myös itse kokenut. Eri tuet voivat vaikuttaa toisiinsa, mikä aiheuttaa paljon selvittelyä ja pitkittää käsittelyaikoja. Perustulokokeilu pitäisi ehdottomasti toteuttaa ilman kokeilua häiritsevää aktiivimallia ja tarpeeksi pitkänä, jotta tulokset ovat selkeästi todennettavissa. Olen samaa mieltä kuin Li Andersson jo muutama vuosi sitten: Toimivassa yhteiskunnassa ihminen saa olla samaan aikaan opiskelija ja aloittava yrittäjä ilman, että häntä rankaistaan tuen menetyksillä.
#PIIAPUIKKOIHIN